Любите смакувати першою чашкою міцної кави рано вранці? Чи маєте власний ритуал приготування? Те без чого ви точно не обійдетеся — це кава в зернах, мелена, в капсулах чи дріпах. Вона має бути свіжою та якісною, щоб напій виправдав всі ваші очікування. Розповідаємо сьогодні, що потрібно для приготування ароматного напою на вашій кухні.
Способи заварювання напою
Вибір оптимального способу заварювання — це питання зручності, швидкості та ваших особистих очікувань від горнятка напою. Ми зібрали найпопулярніші варіанти:
- Турка або джезва. Це спеціальний посуд, який може мати найрізноманітніший дизайн та підходить для побутових електричних і газових плит. Дрібномелені зерна змішують із водою, варять на слабкому вогні до появи піни. Важливо не дати суміші закипіти, щоб отримати міцний, концентрований напій, що нагадує еспресо.
- Кавова машина для еспресо. Приготування чашки міцного напою з пінкою передбачає проходження води під тиском через дрібномелену каву, що міцно спресована у холдері. Ви легко можете обрати модель, що задовольнить вас за вартістю, функціями та смаком готового напою. Вам в цьому допоможе компанія Gemini. Вона працює на ринку з 1996 року та займається продажем кави, чаю, обладнання, має власний сервісний центр.
- Френч-прес. Напій виходить м’яким та ароматним. Знадобиться кава грубого помелу, яку треба залити гарячою водою, настояти 4-5 хвилин та притиснути, щоб затримати гущу на дні.
- Капсульна кавоварка. Один з найпростіших способів заварювання — вставляєте капсулу, натискаєте кнопку і горнятко готове.
- Крапельна кавоварка. Передбачає використання фільтрів, дрібномеленої кави та проходження через неї води, що нагрівається безпосередньо перед подачею. Напій виходить міцним та насиченим.
Як вибрати та купити смачну каву для дому?

Вибір кави для приготування вдома залежить від ваших уподобань та способу заварювання. Ось основні критерії, які варто врахувати при купівлі.
Вид кави
Зернова кава — найкращий вибір, оскільки свіжомелені зерна сповна розкриваються під час приготування. Мелену використовувати зручніше та швидше, але важливо вибирати помел відповідно до способу приготування.
Ступінь обсмажування
Світле обсмажування — має кислинку, легкий і фруктовий смак. Підходить для фільтр-кавоварки, кавових машин та френч-пресу. Середнє обсмажування в готовому напої дасть збалансований смак та підходить для більшості методів приготування. Темне — дасть насичений, гіркуватий смак, ідеальне для турки.
Ступінь помелу
Великі частинки потрібно довше заварювати та дати час настоятися. Середній — універсальний варіант, що підходить для крапельного способу приготування. Дрібний забезпечує швидке заварювання та міцний смак.
Походження зерен
Арабіка має м’який, кислуватий смак і насичений аромат. Робуста — міцніша, гіркіша, містить більше кофеїну. Рекомендуємо вам експериментувати з сумішами, щоб смакувати найкращими властивостями різних сортів.